Poslušajte

Martina Filjak
Kempf - Leptir svjetlosti

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 


MARTINA FILJAK


Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike novije generacije. Njezina 'karizmatična osobnost' i 'magnetsko scensko prisustvo' redovito oduševljavaju glazbenu kritiku i publiku diljem svijeta istančanim izvedbama velikog repertoara koji uključuje monumentalna djela poput Bartokovog 2 koncerta i Beethovenove 'Hammerklavier' Sonate.

Redovito koncertirajući u Hrvatskoj i inozemstvu Martina Filjak bilježi brojne nastupe u Sloveniji, Italiji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Švicarskoj, Rusiji, Finskoj, te Australiji, Maroku, Japanu i SAD-u. Solistički je nastupila u neki od najpoznatijih svjetskih dvorana (Cortot u Parizu, Bösendorfer u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, Palais des Congres u Strasbourgu, Steinway Hall u New York, Salle Gotique u Bruxellesu, Dvorana Filharmonije u Ljubljani, Palau de la Musica u Barceloni) te svirala uz pratnju naših najuglednijih orkestara (Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar HNK u Splitu, Zagrebački solisti).

Sezona 2005.-2006. donijela joj je preko 50 solističkih nastupa u cijelome svijetu pa je tako kao solist nastupila uz znane domaće i inozemne orkestre kao sto su Orchestre Philharmonique du Strasbourg, Simfonijski orkestar HRT, Orchestre Philharmonie du Maroc, Beogradska Filharmonija, Zadarski komorni orkestar, Zagrebačka Filharmonija i Hrvatski komorni orkestar u koncertima Mozarta (KV 414 i KV 466), Griega, Rahmanjinova i Šoštakoviča. Uz odličan odaziv publike i kritike odrzala je niz solističkih nastupa u Italiji, Njemačkoj, Japanu, Grčkoj i pariškoj 'Salle Cortot' a njezina je interpretacija Beethovenovog opusa 106 u njemačkoj 'Villa Musica' nagrađena stajaćim ovacijama publike.

U 2007.-2008. osvojila je niz nagrada na međunarodnim natjecanjima. U završnici prestižnog natjecanja 'Ferruccio Busoni' osvojila je 5. mjesto kao prvi predstavnik Hrvatske u posljednjih 20 godina koji se plasirao u finale tog natjecanja a na natjecanju 'Grieg' u Oslu dodijeljena joj je 2. nagrada te niz specijalnih nagrada. U 11. mjesecu 2007. osvojila je 1.nagradu na renomiranom natjecanju 'G.B.Viotti' u Italiji u konkurenciji od 122 natjecatelja iz 27 zemalja. U siječnju 2008. osvojila je 5. mjesto na međunarodnom natjecanju 'UNISA' u Pretoriji, Južnoafrička republika, dok je u svibnju 2008. osvojila 1. mjesto i zlatnu medalju na natjecanju 'Maria Canals' u Barceloni. 2007-2008 nastupila je uz orkestre poput Streicherakademie Bozen, Orchestra Filarmonica di Torino, Chamber Orchestra of South Africa, Orchestra Simfonica del Valles, Zagrebacka Filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a te Zadarski komorni orkestar.

Nositeljica je dvaju naslova najuspješnijeg mladog hrvatskog glazbenika, Nagrade Zagrebačke filharmonije (1993.) i Hrvatske glazbene mladeži (1998.) a 2008 nagradjena je nagradama 'Milka Trnina' Hrvatskog Drustva Glazbenih Umjetnika te 'Vladimir Nazor' za izvedbe Brahmsovog 1.koncerta i Kelemenovog koncerta.

Martinine ostale međunarodne nagrade i priznanja uključuju nagradu tvrtke “Bösendorfer” u Beču, nagradu tvrtke “Kawai” festivalu YAMPF u SAD-u, specijalnu nagrada natjecanja “Okiden” u Japanu, 1. nagrade na natjecanjima J. Brahms u Austriji, M. Masin u Italiji, natjecanja «International Keyboard Institute» u New Yorku i natjecanja «V.Bellini» u Italiji kao i počasnu nagradu natjecanja ´Animato´ 2005. u Parizu.

U ljeto 2008 Martina Filjak nastupa na festivalima u New Yorku, Berlinu, Passau, Dubrovniku, Šibeniku i Barceloni. Buduci projekti u 2008. i 2009. uključuju recitale u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Hrvatskoj, solističku turneju u više gradova Kine, gostovanja uz Moskovski državni Orkestar, Torinsku Filharmoniju, Zagrebačku Filharmoniju te Ochestra Simfonica de Tenerife kao i izlazak debi albuma za tvrtku 'Naxos' predviđen za početak 2009. godine.

Rođena u glazbeničkoj obitelji počela je učiti glasovir s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom se usavršavala u Njemačkoj i Nizozemskoj. Vodili su je ugledni pijanisti i glazbeni pedagozi kao što su V. Krpan te L. Brumberg a tražeći daljnje mogućnosti umjetničkog razvoja sudjelovala je na brojnim majstorskim tečajevima umjetnika poput J.B.Pommier, O. Maisenberg, C. Katsaris, G. Sándor. U Londonu ju je podučavao pijanist Stephen Bishop Kovacevich.

Trenutno studira u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru u klasi prof. Mi Kyung Kim. Njezino školovanje u Hannoveru i Londonu podržala je nizozemska stipendija ‘Clara Haskil’ iz prestižne fundacije ‘Prins Bernhard Cultuurfonds’ a 2007. godine dobitnica je stipendije hamburške fundacije 'Alfred Toepfer Stiftung'.

 

 

MARTINA FILJAK « PIANO PASSIONATO»
2001., TUTICO CLASSIC

A. N. SKRJABIN - 1. Sonata u f-molu, op.6
S. S. PROKOFJEV - 4. Sonata u c-molu, op.29, «Iz starih biljažnica»
A. N. SKRJABIN - 2. Sonata u gis-molu, op. 19, «Sonata-fantazija»
D. KEMPF - Leptir Svjetlosti