Poslušajte

Zrinko Tutić
Garcia finale
Moja ljubavi

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 ZRINKO TUTIĆ

Kantautor, skladatelj i producent, rođen 02.03.1955. u Banjoj Luci. Upisom na Ekonomski fakultet, 1973. godine, dolazi u Zagreb, gdje i danas živi i radi.
Zrinko Tutić bio je član pop grupe «Selekcija» u kojoj potpisuje skladbe kao autor glazbe, stihova i aranžmana. Krajem 1973. godine Jugoton im objavljuje singlicu s pjesmama «Stari kovači» i «Magle». Kao skladatelj je na Zagrebačkom festivalu od 1974., kad je Ksenija Erker izvela njegovu pjesmu «Doći će dan», a kao kantautor pojavljuje se prvi put 1977. sa skladbom «Nepoznata, tako ću te zvati». Od 1977. do 1980. godine napisao je više od sto songova za djecu, što je okrunio televizijskim mjuziklom «Bajka o maslačku» na stihove Sunčane Škrinjarić te glazbom za seriju «Marko Marulić».

Na Zagrebfestu se 1981. pojavljuje se s pjesmom «Doris» što je bio početak niza od četiri kantautorska albuma («Doris», «Plavi leptir», «Pola jabuke», «Zrinko Tutić»), zaključno s 1985. godinom. 1997. godine Croatia Records objavljuje dvostruki kompilacijski album «Dnevne temperature» s odabranim pjesmama s kantautorskih albuma.

Tri puta njegove pjesme predstavljaju Jugoslaviju i Hrvatsku na Eurosongu. Prvi put je to u Bergenu 1986. s pjesmom «Željo moja» u izvedbi Doris Dragović. Nakon toga u Zagrebu 1990. Tajči izvodi «Hajde da ludujemo» , a 1996. Tutić u Oslo odlazi s pjesmom «Sveta ljubav», koju je pjevala Maja Blagdan i s kojom je osvojio četvrto mjesto.

Godine 1991. piše «Moju domovinu», te kao autor i producent potpisuje još osam projekata Hrvatskog Band Aida («Za djecu Hrvatske», «Kad bi svi»…)

Autor je glazbe za pet dugometražnih filmova, «Zlatne godine», «Putovanje tamnom polutkom», «Nausikaja», «Kad mrtvi zapjevaju» «Garcia». Za «Putovanje tamnom polutkom» 1995. i «Kad mrtvi zapjevaju» 1998., na Pulskom filmskom festivalu dobiva Zlatne arene.

Do 2000. godine autor je televizijskog glazbenog identiteta (najave) Hrvatske radio televizije.
Autor je zvučnog identiteta Europskog prvenstva rukometaša održanog u Zagrebu i Rijeci 2000. godine.

Kao producent potpisuje više od 30 visokotiražnih albuma (Bebek, Davor Radolfi, Doris Dragović, Ivan Mikulić, Maja Blagdan, Massimo, Mate Mišo Kovač, Matteo, Sanja Doležal, Sergio Pavat, Severina, Miroslav Škoro, Tereza, Tajči).

Vlasnik je i glavni producent tvrtke Tutico, izdavačke kuće i koncertne agencije koja postoji od 1992. godine.
Osnivač je i član Upravnog odbora Diskografske nagrade "Porin" (od 1993.g.), od 2000. do 2004.g. je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske diskografske udruge, a od 2004.g. je glavni tajnik i direktor nagrada Instituta hrvatske glazbene industrije.